Dampede blåmuslinger // Moules mariniéres
Dampede blåmuslinger med urter og fløde
De bedste muslinger i Danmark får man fra oktober til april. I den periode er vandet dejligt koldt og der er ingen fare for forurening fra giftige alger.
Tjek hver enkel musling inden de bruges. Kom dem i en balje med koldt vand og tag dem op én af gangen. Skallen skal være intakt og lukket. Hvis skallen er åben, skal den lukke sig, når du banker den let mod køkkenbordet et par gange. De muslinger der er ødelagte, eller bliver ved med at være åbne skal smides ud.
Er der muslinger med “skæg” – altså noget trevlet fiber-agtig der stikker ud mellem skallerne, så fjern det med fingrene eller en ny skuresvamp.
Når muslingerne er dampet skal de muslinger der ikke har åbnet sig undervejs også smides ud.
Hvidvinen der bruges i opskriften skal være frisk og med en let syre. Gerne én hvor du selv kan drikke et glas sammen med retten.
Ingredienser
- 2 kg blåmuslinger
- 6 stk skalotteløg fint snittet
- 2 stilke selleri groft hakket
- 4 fed hvidløg hakket
- 2 spsk smør
- ½ flaske hvidvin
- 1 bundt bredbladet persille groft hakket
- 2 dl piskefløde
- timian
- laurbærblad
Sådan gør du
- Smelt smør i en stor gryde med et tætsidden låg. Lad det boble godt op under høj varme.
- Tilsæt løg, hvidløg, selleri, krydderurter samt salt og peber og giv det 2 minutter under omrøring.
- Hæld hvidvin på og lad alkoholen dampe af. Sørg for det koger godt inden næste skridt.
- Kom muslingerne i gryden og sæt låget på. Giv det 4 minutter med 2 omrøringer undervejs.
- Tilsæt fløde og persille og giv det hele en omrøring. Giv det 2 minutter mere under låg.
- Server med pommes frites eller flutes.